Reklama
  • Środa, 23 marca (15:05)

    Pasztet w cieście orzechowym

Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 2 jajka, 3 łyżki mielonych orzechów włoskich, 20 dag masła, szczypta soli. Farsz: tuszka królika, kurczak cały, 1/2 kg łopatki wieprzowej, 6 wątróbek drobiowych, 2 marchewki, pietruszka, mały seler, cebula, 6 jaj, 3 czerstwe kajzerki. Przyprawy: ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, sól morska lub himalajska.

Przygotowanie 160 min • Porcja 100 g ok. 330 kcal • Przepis na ok. 20 porcji.

Reklama

1. Z podanych składników zagniatam ciasto i wkładam je do lodówki. Mięso myję, kroję, wkładam do dużego garnka,wsypuję po kilka ziaren ziela i pieprzu, liść laurowy, solę, zalewam wodą i gotuję na małym ogniu do miękkości.

2. Mięso wyjmuję, a do garnka wkładam umytą drobiową wątróbkę oraz pokrojone warzywa, gotuję ok. 15 min. Wyjmuję je, a w wywarze namaczam kajzerki. Przestudzone mięso oddzielam od kości i mielę wraz z warzywami i bułkami. Wbijam jajka, doprawiam gałką i ziołami. Wyrabiam gładką masę.

3. Większą częścią ciasta wylepiam dno i boki blaszki. Wykładam masę mięsną, wyrównuję wierzch, układam paski z reszty rozwałkowanego ciasta. Piekę 80 minut w 180°C.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

To nasz domowy rarytas. Piekę go często, bo rodzina się domaga. Agata Skiba z Łabędziowa

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Zakwas: szklanka mąki razowej • 1 l wody • 2 liście laurowe • pieprz • 2 ząbki czosnku. Barszcz: 500 ml zakwasu • 4 białe surowe kiełbasy • 150 ml śmietany • 4 jajka •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.