Reklama
  • Piątek, 29 kwietnia 2016 (15:05)

    Pasztet w cieście

Składniki na 8 porcji: 60 dag gotowego kruchego ciasta, 2 polędwiczki wieprzowe, po 25 dag mięsa kurczaka i boczku, 12 plastrów boczku wędzonego, 35 dag wątróbki, 1/2 l mleka, 2 jajka, 3 kromki tostowego chleba, 2 łyżki brandy, sól, pieprz, tymianek, 2 ząbki czosnku, oliwa, bułka tarta.

Reklama

Przygotowanie: ok. 90 minut

1. Wątróbkę umyć, namoczyć w mleku na ok. 30 minut, odsączyć. Boczek, kurczaka i wątróbkę pokroić, zemleć z chlebem (bez skórki) w maszynce, doprawić roztartym czosnkiem, solą, pieprzem, tymiankiem, wymieszać z 1 ­jajkiem i brandy.

2. Kruche ciasto rozwałkować, rozłożyć w formie wysmarowanej oliwą i wysypanej bułką tartą, ponakłuwać widelcem. Polędwiczki podsmażyć na trzech łyżkach oliwy, wystudzić, zawinąć w 6 plastrów boczku. Resztę boczku pokroić, rozłożyć na cieście.

3. Połowę masy mięsnej rozłożyć na plastrach boczku, przykryć polędwiczkami, pozostałą masą i ciastem (ścinki ciasta rozwałkować znowu i wykorzystać do dekoracji). Wierzch ciasta posmarować jajkiem. Piec 60-70 minut w temp. ok. 190°C.

Twoje Imperium
Więcej na temat:pasztet | ciasta | ciasto | pasztety

Zobacz również

  • Staropolski żur z kiełbasą Składniki: 20 dag wędzonego boczku, 500 ml zakwasu żytniego domowego, 2 cebule , 4-5 ziarenka ziela angielskiego, pieprz w ziarnach, 2-3 liście laurowe, 2-3 ząbki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.