Reklama
  • Wtorek, 8 marca (11:05)

    Pasztet cielęcy z pistacjami

Składniki na 12 porcji: 75 dag cielęciny bez kości, 20 dag wątróbek drobiowych, 10 dag tłustego boczku, 1 czerstwa kajzerka, 1/2 szkl. śmietanki 30-proc., 3 surowe jajka, 50 ml koniaku, 10 dag pistacji 1 łyżka smalcu, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, gałka muszkatołowa, sól, mielony biały pieprz. Na marynatę: 1 duża marchewka, 1 średnia pietruszka, 3 łodygi selera naciowego, 1 por (tylko biała część), 1 szkl. białego wytrawnego wina. Dodatkowo: tłuszcz i tarta bułka do przygotowania foremki, sałata do dekoracji.

Czas przygotowania: 220 minut (plus marynowanie mięsa).1 porcja: 200 kcal. Cena porcji: 2,75 zł

Reklama

1. Warzywa na marynatę obierz, opłucz, pokrój na duże kawałki. Cielęcinę umyj, osusz, przełóż do miseczki. Mięso obłóż warzywami. Zalej winem. Przemieszaj. Miseczkę szczelnie przykryj folią i wstaw do lodówki. Mięso marynuj 2 dni.

Potem cielęcinę oczyścić z warzyw, szybko obsmaż ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym smalcu. Dodaj boczek. Podlej wodą. Gotuj 2 godziny. Dołóż wątróbki i duś 5–8 minut.

2. Kajzerkę namocz w śmietance, dobrze odciśnij. Następnie trzykrotnie zmiel wraz z mięsem, boczkiem i wątróbkami. Dodaj jajka oraz koniak. Dołóż pistacje. Masę pasztetową przypraw do smaku tymiankiem, gałką muszkatołową oraz solą i białym pieprzem.

3. Formę posmaruj tłuszczem. Oprósz tartą bułką. Napełnij masą pasztetową. Piecz ok. 55 minut w temp. 180 st. Wystudź. Gotowy pasztet udekoruj sałatą.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 35 dag mąki pszennej • 20 dag masła • 5 dag cukru pudru • 2 żółtka • szczypta soli barwnik różowy w żelu lub proszku • 30 dag gotowej masy kajmakowej • wafel. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.