Reklama
  • Czwartek, 28 kwietnia 2016 (13:00)

    Pasztet cały na żółto

Skład na 8 porcji: ● 12 jajek ● 150 g żółtego sera ● cebula ● pęczek natki pietruszki ● 3/4 szklanki bułki tartej ● 100 ml kwaśnej śmietany 18 proc. ● sól i pieprz ● 50 g masła.

1. Dziesięć jajek gotujemy na twardo. Kiedy będą zimne, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę.

2. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Natkę siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle.

Reklama

3. Do jajek dodajemy żółty ser (odkładamy dwie łyżki do posypania pasztetu przed pieczeniem), natkę, dwa surowe jajka, bułkę tartą, śmietanę, cebulę, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, mieszamy, żeby składniki dobrze się połączyły.

Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki. Wierzch wygładzamy, a następnie posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy 30 minut w 180ºC. Pasztet podajemy na zimno, np. z ćwikłą albo sosem tatarskim.

Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 2,40 zł

Kasia Sycik, Konin

Więcej na temat:pasztet | ceny | sia\ | Konin | cały | Żółty | sól i pieprz | pasztety

Zobacz również

  • Staropolski żur z kiełbasą Składniki: 20 dag wędzonego boczku, 500 ml zakwasu żytniego domowego, 2 cebule , 4-5 ziarenka ziela angielskiego, pieprz w ziarnach, 2-3 liście laurowe, 2-3 ząbki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.