Reklama
  • Czwartek, 14 marca 2013 (10:53)

    Pascha z bakaliami

Polska specjalność, której każda kuchnia świata może nam pozazdrościć. Świeży, delikatny i kruchy jest wspaniały na słodko i w wytrawnych terrinach. Składniki: 500 g białego sera, 150 g masła, 4 żółtka, szklanka cukru, 1/2 szklanki śmietany 30-proc., opakowanie cukru waniliowego, bakalie: rodzynki, suszone morele, kandyzowane owoce, 2 pomarańcze, opakowanie migdałów bez skórki i orzechów włoskich.

1. Żółtka utrzyj z 2/3 szklanki cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masło o pokojowej temperaturze utrzyj mikserem. Cały czas mieszając, dodawaj małymi porcjami zmielony biały ser, śmietanę i żółtka z cukrem.

2. Rodzynki, suszone morele pokrojone w drobną kostkę, kawałki kandyzowanych owoców oraz posiekane migdały i orzechy delikatnie wymieszaj z serową masą. Jeśli lubisz, możesz również dodać drobno pokrojoną brzoskwinię z zalewy.

Reklama

3. Miskę albo sitko wyłóż gazą (kilka warstw) lub cienką ściereczką. Masę przełóż do środka, ubij każdą warstwę łyżką i dociśnij ją. Całość obciąż talerzykiem i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin.

Następnego dnia wyszoruj dokładnie i sparz pomarańcze. Pokrój je w cienkie plastry, a następnie każdy przekrój do połowy. Zalej pomarańcze wodą, dosyp trzy łyżki cukru. Gotuj na wolnym ogniu, aż woda odparuje, a syrop wyraźnie zgęstnieje. Ostudź plastry i udekoruj nimi paschę na talerzu. Na wierzchu ułóż migdały.

Nasza rada

Użyj tłustego, trzykrotnie zmielonego sera. Możesz go doprawić dodatkowo aromatem do ciasta: migdałowym, rumowym lub pomarańczowym.

Olivia

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.