Reklama
  • Czwartek, 28 kwietnia 2016 (13:00)

    Pascha z aromatycznymi truflami

Skład na 10 porcji: ● 800 g tłustego sera trzykrotnie mielonego ● 200 g masła ● szklanka cukru pudru ● cukier waniliowy ● 5 żółtek ● szklanka gęstej śmietany 18 proc. ● 10 trufli w czekoladzie ● 100 g rodzynek ● 4 łyżki płatków migdałowych ● 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej ● 100 g rumu.

1. Rodzynki zalewamy rumem, uzupełniamy wodą, aby płyn zakrył owoce. Kiedy napęcznieją, odcedzamy na sitku.

2. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy śmietanę, ucieramy. Masę podgrzewamy, aż będzie gorąca – najlepiej w naczyniu o podwójnym dnie. Kiedy ostygnie, dodajemy ser, masło i ucieramy, żeby składniki dobrze się połączyły. Dodajemy skórkę pomarańczową. Powstałą masę dzielimy na pół. Do jednej wsypujemy pokruszone drobno trufle i ucieramy.

Reklama

3. Do formy wyłożonej folią spożywczą przekładamy białą masę, na nią wysypujemy rodzynki, następnie układamy masę z truflami, a wierzch posypujemy rodzynkami. Przykrywamy gazą i wstawiamy na noc do lodówki, aby pascha dobrze się schłodziła.

4. Deser delikatnie wyjmujemy z formy, układamy na talerzu i dekorujemy według uznania.

Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 2,60 zł

Zofia Bieniek-Pytlak, Starachowice

Więcej na temat:pascha | bieniek | ceny | Zofia | trufle

Zobacz również

  • Pieczeń rzymska z jajkiem Składniki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego i wołowego), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej, sól, pieprz, 1 łyżka musztardy, 10... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.