Reklama
  • Czwartek, 28 kwietnia 2016 (13:00)

    Pascha waniliowo-owocowa

Skład na 6 porcji: ● 500 g tłustego, drobno zmielonego twarogu ● 100 g masła ● 150 g cukru pudru ● cukier waniliowy ● 3 żółtka z wiejskich jaj ● 1/2 szklanki śmietany 12 proc. ● płatki migdałowe.

1. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem do białości. Śmietanę dobrze podgrzewamy z utartymi żółtkami, ale uważamy, żeby się nie zagotowała. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy ser, masło, cukier waniliowy i miksujemy, aż powstanie aksamitna masa.

2. Masę przekładamy do formy wyłożonej zwilżoną gazą, obciążamy czymś ciężkim i odstawiamy do lodówki na co najmniej 10 godzin. Gdyby na wierzchu zebrała się serwatka, musimy ją odlać.

Reklama

3. Paschę delikatnie wyjmujemy z formy, przekładamy na talerz. Deser najlepiej smakuje, gdy jest schłodzony. Dekorujemy go owocami lub konfiturą tuż przed wystawieniem na stół.

Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji ok. 2,50 zł

Katarzyna Kosmala, Czarnolas

Więcej na temat:pascha | ceny | Czarnolas

Zobacz również

  • Pieczeń rzymska z jajkiem Składniki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego i wołowego), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej, sól, pieprz, 1 łyżka musztardy, 10... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.