Reklama
  • Czwartek, 28 kwietnia 2016 (13:00)

    Pascha w trzech kolorach

Skład na 10 porcji: ● 0,5 l śmietanki 30 proc. ● 4 łyżki żelatyny ● 700 g twarogu ● 3–4 łyżki kakao ● 5 łyżek cukru pudru ● tabliczka deserowej czekolady ● 8–10 czekoladowych herbatników ● polewa czekoladowa do dekoracji.

Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji ok. 1,70 zł

1. Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie (ok. pół szklanki). Delikatnie studzimy (powinna być letnia). Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości wody, wlewając ją stopniowo, aby masa była gładka, bez grudek. Tabliczkę czekolady ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Reklama

2. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Stopniowo dodajemy cukier puder i zmielony ser, delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy zaparzone kakao. Gdy dokładnie połączy się z masą, wlewamy letnią żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec wsypujemy startą czekoladę i mieszamy.

3. Masę wylewamy do formy wyłożonej zwilżoną gazą. Na wierzchu układamy herbatniki – będą stanowić spód paschy. Deser odstawiamy na mniej więcej 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy paschę z formy i dekorujemy polewą czekoladową.

Więcej na temat:pascha | ceny | trzech

Zobacz również

  • Dwukolorowy sernik Składniki: Masa serowa: 75 dag twarogu półtłustego 3-krotnie mielonego, 5 dag masła, pół szkl. cukru pudru, 4 jajka, 1 budyń śmietankowy, 125 ml mleka. Ciasto: 10 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.