Reklama
  • Środa, 20 kwietnia 2016 (13:05)

    Pascha czekoladowa

Składniki na 10 porcji: 70 dag trzykrotnie mielonego twarogu, 500 ml śmietany kremówki 30 proc., 10 dag czekolady deserowej, 10 czekoladowych herbatników, 5 łyżek cukru pudru, po 4 łyżki żelatyny i kakao, polewa czekoladowa, 3 łyżki grubo startej białej czekolady i kilka czekoladowych jajeczek do ozdoby

Reklama

1. Formę na babkę wykładam zwilżoną gazą. Żelatynę rozpuszczam w 1/2 szkl. gorącej wody. Studzę, by była letnia. Kakao zaparzam w niewielkiej ilości wody (wlewam ją stopniowo, by po rozpuszczeniu kakao zyskało konsystencje rozpuszczonej czekolady). Czekoladę ścieram na tarce o dużych oczkach.

2. Schłodzoną śmietanę ubijam. Miksując na wolnych obrotach, stopniowo dodaję twaróg i cukier. Następnie wlewam ostudzone kakao, mieszam mikserem i wlewam letnią żelatynę – ponownie miksuję. Na koniec wsypuję startą czekoladę, mieszam łyżką. Gotową masę przekładam do przygotowanej formy. Wierzch wygładzam i układam na nim herbatniki – będą one spodem paschy.

3. Paschę przykrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki na min. 2 godz., by dobrze zastygła. Zdejmuję folię. Do formy przykładam talerz i przekładam na niego paschę (do góry dnem). Usuwam gazę. Deser dekoruję polewą, czekoladą i jajeczkami. Przygotowanie ok. 35 min + chłodzenie . 1 porcja ok. 320 kcal.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:pascha

Zobacz również

  • Pieczeń rzymska z jajkiem Składniki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego i wołowego), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej, sól, pieprz, 1 łyżka musztardy, 10... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.