Reklama
  • Środa, 30 marca 2016 (13:00)

    Pascha bakaliowa z żurawinami

Składniki: 80 dag wilgotnego sera śmietankowego, szkl. cukru pudru, kostka masła, 200 ml śmietanki kremówki, 10 dag mieszanych bakalii, 2 żółtka. Dekoracja: 1,5 szklanka żurawin, ok. 1/3 szklanki cukru, kilka galaretek na wagę o dowolnym kształcie.

Ser zmiel dwa razy. Masło zmiksuj na puch. Wciąż miksując, dodawaj po łyżce najpierw ser, a potem cukier puder i żółtka. Na koniec wsyp bakalie i wymieszaj. Sitko wyściel gazą, wyłóż masę serową, wyrównaj, wstaw do lodówki na noc.

Reklama

Żurawiny podgrzewaj do lekkiego zgęstnienia. Wsyp cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Spróbuj, ewentualnie dosłodź. Paschę ostrożnie wyjmij na talerz i udekoruj galaretkami.

Tuż przed podaniem polej częścią sosu żurawinowego. Resztę sosu podaj na stół w sosjerce.

Przepis przysłała Leokadia Pękalska z Bachowa

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:pascha | ser | przepis

Zobacz również

  • Pieczeń rzymska z jajkiem Składniki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego i wołowego), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej, sól, pieprz, 1 łyżka musztardy, 10... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.