Reklama
  • Piątek, 29 kwietnia 2016 (13:00)

    Migdałowo-pomarańczowa babka

Składniki na 12 porcji: 10 dag białej czekolady, 10 dag zmielonych migdałów bez skórek, 5 dag czekolady gorzkiej, 8 dag pokrojonego masła, 8 łyżek cukru, 3 jajka, 5 dag mąki pszennej, 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, masło i tarta bułka do formy.

Reklama

1. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Do miseczki włóż połamaną białą czekoladę i masło. Miseczkę ustaw na garnku z niewielką ilością gotującej się wody i mieszaj składniki, aż się roztopią i połączą w jedną masę.

2. Dodaj cukier i żółtka, wymieszaj. Zdejmij miseczkę z garnka. Do masy wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Wymieszaj łyżką.

3. Ubij pianę z białek. Dodaj do ciasta, wymieszaj. Na końcu dołóż skórkę pomarańczową, drobno posiekaną czekoladę gorzką oraz orzechy. Formę na babkę posmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Przełóż do niej ciasto.

Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 35 minut (jeśli wbity w ciasto patyczek będzie wilgotny, piecz jesz- cze kilka minut). Babkę przestudź w formie i dopiero letnią wyłóż na metalową kratkę kuchenną.

Smakowita dekoracja

15 dag białej czekolady stop w 1/3 szkl. śmietanki 30 proc. Ostudź, polej babkę, posyp bakaliami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:Babka | babka

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: Kruche ciasto: kostka masła, 350 g mąki pszennej, 80 g zmielonych migdałów, 2 jajka l łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka śmietany, białko.Wykończenie, 250 g cukru... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.