Reklama
  • Wtorek, 28 czerwca 2016 (13:05)

    Mazurki na Wielkanoc

Mazurek marcepanowy

Składniki: 25 dag mąki, 120 ml mleka, 8 dag masła, 8 dag cukru pudru, 4 żółtka, 1 jajko, 2 dag drożdży, olejek waniliowy, 40 dag marcepanu, tłuszcz do blachy.

Reklama

Przygotowanie: Z mąki, drożdży i mleka zrób rozczyn. Żółtka utrzyj z cukrem, połącz z mąką, rozczynem i olejkiem.

Wyrób ciasto, dodaj pod koniec roztopione masło. Rozwałkuj ciasto. Ułóż na blasze posmarowanej tłuszczem. Nakłuj ciasto w kilku miejscach. Zostaw na godzinę do wyrośnięcia.

Ponakłuwaj ciasto, posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 35-40 minut w temp. 180 stopni C. Marcepan rozwałkuj i nałóż na mazurek.

Mazurek czekoladowy

Składniki: 2 szkl. mąki, 1 kostka masła, 1/4 szkl. cukru pudru, 3 żółtka, zapach waniliowy, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 150 ml śmietanki kremówki, migdały.

Przygotowanie: Schłodzone masło i mąkę wymieszaj. Dodaj cukier puder, żółtka, zapach waniliowy. Zagnieć ciasto i wstaw je do lodówki.

Ciasto rozwałkuj i rozłóż na blasze. Piecz w temp. 220 stopni C ok. 25 minut.

Śmietankę wlej do garnka i, cały czas mieszając, podgrzej. Dodaj pokruszoną czekoladę – masa powinna być płynna. Odstaw do wystudzenia.

Zalej mazurek masą czekoladową. Udekoruj migdałami.

Mazurek kajmakowy

Składniki: Kruche ciasto: 35 dag mąki pszennej, 5 dag cukru pudru, 20 dag masła, 2 żółtka, 1 łyżka śmietany. Masa kajmakowa: mleko skondensowane.

Przygotowanie: Przygotuj ciasto kruche według przepisu na górze w kółku. Rozwałkuj ciasto (niewielką część odłóż na boki mazurka) na kształt jajka. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta uformuj wałeczki wokół mazurka.

Spód ciasta ponakłuwaj. Piecz w temperaturze 200 stopni C przez ok. 30 minut. Posmaruj ciasto masą kajmakową i udekoruj migdałami.

Tele Tydzień
Więcej na temat:mazurki | mazurek | Wielkanoc | ciasto | marcepan

Zobacz również

  • Roladki ze śledzia Składniki: 4 płaty solonych śledzi, sól, koperek, 2 jajka na twardo, sok z cytryny, szczypiorek, wy kałaczki, 1/2 cytryny. Zalewa: woda 1/2 l , 50 ml octu, liście laurowe,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.