Reklama
  • Poniedziałek, 18 kwietnia 2016 (15:05)

    Mazurki lukrowane z masą kokosową

35 dag mąki, 20 dag masła, 4 żółtka, 10 dag cukru, 3-4 łyżki kwaśnej śmietany. Na masę: 250 ml śmietany kremówki, 10 dag zmielonych wiórków kokosowych, 10 dag cukru, 50 ml likieru kokosowego, 1 op. różowego lukru, bakalie do dekoracji.

1 Mąkę zagnieć z masłem, 3 żółtkami, cukrem i kwaśną śmietaną. Dwie foremki wyłóż pergaminem. Spody wylep 2/3 ciasta. Z pozostałego ciasta zrób wałeczki. Przyklej go wokół placków. Posmaruj 4. żółtkiem. Piecz 20 min w 180°C.

Reklama

2 Masa: śmietanę zagotuj z cukrem. Dodaj wiórki i likier. Gotuj, do zgęstnienia (ok. 5 minut). Ciepłą masę rozsmaruj na spodach. Wierzchy posmaruj lukrem i udekoruj bakaliami.

Naj
Więcej na temat:mazurki | 'Masa' | "Masa" | Masa | mazurek

Zobacz również

  • Staropolski żur z kiełbasą Składniki: 20 dag wędzonego boczku, 500 ml zakwasu żytniego domowego, 2 cebule , 4-5 ziarenka ziela angielskiego, pieprz w ziarnach, 2-3 liście laurowe, 2-3 ząbki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.