Reklama
  • Środa, 30 marca 2016 (13:00)

    Mazurek z powidłami

Ciasto: 25 dag masła, 40 dag mąki krupczatki, 4 żółtka, 10 dag cukru, 4 łyżki mleka, łyżeczka proszku do piecz., aro mat waniliowy. Wierzch: puszka masy krówkowej o smaku orzechowym, 25 dag powideł śliwkowych, 10 dag posiekanych orzechów włoskich, dowolne dekoracje.

Zagnieć ciasto, owiń w folię spożywczą, schłodź ok. 30 min. Wylep foremkę (24x27 cm), zrób rant, nakłuj widelcem. Piecz ok. 20 min w 200°C, wystudź.

Gotowy spód posmaruj powidłami, posyp orzechami, posmaruj masą krówkową. Na wierzchu ułóż dowolne elementy dekoracyjne.

Reklama

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:mazurek | ciasto | mazurki

Zobacz również

  • Staropolski żur z kiełbasą Składniki: 20 dag wędzonego boczku, 500 ml zakwasu żytniego domowego, 2 cebule , 4-5 ziarenka ziela angielskiego, pieprz w ziarnach, 2-3 liście laurowe, 2-3 ząbki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.