Reklama
  • Środa, 23 kwietnia 2014 (15:05)

    Mazurek z owocami kandyzowanymi i bezami

Składniki na ciasto: 30 dag mąki, 15 dag cukru, 20 dag margaryny, 4 żółtka, 2 łyżki śmietany, szczypta soli. Masa bakaliowa: 2 jajka, szklanka bakalii, 10 dag cukru pudru, serek homogenizowany waniliowy. Beza: 2 białka, pół szklanki cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Reklama

Przepis przysłała Renata Pyzik z Tarnogóry

Ciasto: składniki zagnieć, schłodź. 1/5 ciasta odłóż, resztę rozwałkuj na dwa lub więcej placków w kształcie jaja. Ułóż na blaszkach. Z pozostałego ciasta uformuj brzegi. Piecz 15-20 minut w temp. 200°C.

Masa bakaliowa: białka ubij. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj serek homogenizowany, posiekane bakalie i pianę z białek, wymieszaj. Posmaruj mazurki.

Piecz 15-20 minut w tej samej temp. Beza: białka ubij z cukrem, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną. Posmaruj mazurki. Susz w piekarniku 20 min w 125°C. Udekoruj.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:mazurek | ciasto | Masa | przepis | z | ciasta

Zobacz również

  • Roladki ze śledzia Składniki: 4 płaty solonych śledzi, sól, koperek, 2 jajka na twardo, sok z cytryny, szczypiorek, wy kałaczki, 1/2 cytryny. Zalewa: woda 1/2 l , 50 ml octu, liście laurowe,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.