Reklama
  • Piątek, 29 kwietnia 2016 (15:05)

    Mazurek z marmoladą

Składniki na 30 porcji: 20 dag masła, 15 dag cukru pudru, 4 jajka, po 10 dag mąki krupczatki i skrobi ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 mały słoik kwaśnej marmolady (np. z czarnej porzeczki, agrestu, malin) , 2 opakowania polewy o smaku białej czekolady lub białego lukru, kandyzowane owoce (np. ananas, skórka pomarańczowa) do dekoracji, masło i bułka tarta do formy.

1. Masło utrzeć (ręcznie lub mikserem) z cukrem pudrem na puszystą masę, dodając stopniowo po jednym jajku. Połączyć z przesianą mąką krupczatką, skrobią ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Reklama

Gdy masa będzie lśniąca i jednolita, wylać do formy do pieczenia w kształcie kwiatka, dobrze wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

2. Ciasto piec ok. 25-30 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, wystudzić, przekroić w poprzek na trzy warstwy, przełożyć marmoladą, docisnąć, żeby się warstwy skleiły, schłodzić.

Polewę lub lukier przygotować według przepisu na opakowaniu, polać dokładnie ciasto, udekorować.

Nasza rada

Do ciasta możesz dodać kilka kropli aromatu waniliowego, cytrynowego albo rumu. Najlepsze po dwóch dniach od upieczenia

Przygotowanie: ok. 70 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:mazurek | mazurki

Zobacz również

  • Pieczeń rzymska z jajkiem Składniki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego i wołowego), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej, sól, pieprz, 1 łyżka musztardy, 10... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.