Reklama
  • Czwartek, 7 kwietnia 2016 (13:00)

    Mazurek z kajmakiem i baziami

Ciasto: ●300 g mąki ●1/2 kostki zimnego masła ●3 żółtka ●3 łyżki cukru ●1/4 łyżeczki soli. Wierzch: ●puszka masy krówkowej ●szklanka orzechów włoskich, posiekanych ●1/2 czekolady na gałązki ●gotowy krem, bita śmietana i wiórki kokosowe na bazie (możesz zrobić je z migdałów).

Reklama

1 Składniki ciasta posiekaj, szybko zagnieć. Włóż w folii na 1/2 godz. do lodówki. Następnie uformuj z niego jajo z brzegami, nakłuj widelcem. Piecz na blaszce w 190°C ok. 25 min, aż się zezłoci.

Na wystudzonym cieście rozsyp orzechy, na nich rozłóż masę krówkową. Czekoladę stop, zrób gałązki. Z kremu lub śmietany zrób bazie, posyp wiórkami.

Świat kobiety
Więcej na temat:mazurek | ciasto | ciasta | mazurki | ciast

Zobacz również

  • Mazurek marcepanowy Składniki: 25 dag mąki, 120 ml mleka, 8 dag masła, 8 dag cukru pudru, 4 żółtka, 1 jajko, 2 dag drożdży, olejek waniliowy, 40 dag marcepanu, tłuszcz do blachy. Przygotowanie:... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.