Reklama
  • Piątek, 29 kwietnia 2016 (15:05)

    Mazurek waniliowo-migdałowy

Składniki na 15 porcji: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki, 1/2 szklanki cukru pudru, 5 dag mielonych migdałów, 25 dag masła, 2 żółtka, szczypta soli. Dekoracja: 1 szklanka śmietanki 30-36 proc., 10 dag mielonych migdałów, 25 dag cukru, 1 małe opakowanie cukru waniliowego, aromat migdałowy, 1 opakowanie polewy o smaku mlecznej czekolady, pralinki i obrane migdały, masło do formy.

1. Mocno schłodzone masło posiekać z przesianą mąką, dodać cukier puder, migdały i żółtka, szybko zagnieść kruche ciasto, zwinąć w kulę, owinąć folią spożywczą, włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 cm.

Reklama

2. Ciasto rozłożyć w wysmarowanej masłem formie, ponakłuwać widelcem lub wykałaczką, inaczej podczas pieczenia będzie się wybrzuszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190º C. Piec na złoty kolor ok. 15-20 minut, wyjąć, wystudzić.

3. Śmietankę gotować z cukrem pół godziny na małym ogniu. Gdy zgęstnieje, dodać migdały, cukier waniliowy i aromat, gotować kolejne 10 minut, wystudzić, rozłożyć na mazurku, udekorować pralinami, migdałami i polewą czekoladową.

Przygotowanie: ok. 70 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:mazurek | ciasto | mazurki

Zobacz również

  • Dwukolorowy sernik Składniki: Masa serowa: 75 dag twarogu półtłustego 3-krotnie mielonego, 5 dag masła, pół szkl. cukru pudru, 4 jajka, 1 budyń śmietankowy, 125 ml mleka. Ciasto: 10 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.