Reklama
  • Poniedziałek, 25 kwietnia 2016 (13:05)

    Mazurek słoneczny

Składniki na 10 porcji: • 15 dag mrożonego ciasta francuskiego • 15 dag żurawiny do mięs • 3 łyżki migdałów mielonych i kilka całych do dekoracji • 2 opakowania gotowej polewy marcepanowej • łyżka cukru pudru • łyżeczka kakao • żółty barwnik spożywczy

Przygotowanie: 1. Z rozmrożonego ciasta wytnij prostokąt o wymiarach 24 x 12 cm. Wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piecz 20 minut.

Reklama

2. Żurawiny i mielone mig- dały przesmaż.

3. Wykrój wierzch z wyrośniętego ciasta, boki pozostawiając nietknięte. Środek wypełnij masą żurawinową.

4. Podgrzej polewę, dodając żółty barwnik spożywczy. Polej nią ciasto.

5. Z cukru pudru, kakao i kilku kropli wody utrzyj lukier. Wykorzystaj go razem z migdałami do dekoracji.

Czas: 60 min. 1 porcja = 280 kcal.

Kurier TV
Więcej na temat:mazurek | mazurki

Zobacz również

  • Staropolski żur z kiełbasą Składniki: 20 dag wędzonego boczku, 500 ml zakwasu żytniego domowego, 2 cebule , 4-5 ziarenka ziela angielskiego, pieprz w ziarnach, 2-3 liście laurowe, 2-3 ząbki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.