Reklama
  • Środa, 30 marca 2016 (13:00)

    Mazurek orzechowy

Ciasto: szkl. mąki, 12 dag masła, 5 dag mielonych orzechów włoskich, 1/2 szkl. cukru, 3 żół tka, po szczypcie proszku do pieczenia i soli. Nadzienie: 1/5 szkl. zmielonych orzechów włoskich, 3 białka, szkl. cukru pudru, łyżeczka soku z cytryny. Dodatkowo: orzechy włoskie i laskowe do dekoracji.

Z podanych składników zagnieć ciasto, uformuj spód. Piecz ok. 15 min w 180°C. Białka ubij, wsyp cukier, jeszcze chwilę ubijaj.

Reklama

Dodaj orzechy i sok, wymieszaj, rozłóż na mazurku, udekoruj. Piecz ok. 10 min w 170°C.

Przepis Renaty Pyzik z Tarnogóry

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:mazurek | ciasto | przepis | mazurki

Zobacz również

  • Faszerowane pieczarkami Składniki: 4 jajka, 8 dużych pieczarek, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, szczypiorek, masło. Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo, przestudź i obierz. Przekrój je na pół i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.