Reklama
  • Środa, 30 marca 2016 (13:00)

    Mazurek orzechowy

Ciasto: szkl. mąki, 12 dag masła, 5 dag mielonych orzechów włoskich, 1/2 szkl. cukru, 3 żół tka, po szczypcie proszku do pieczenia i soli. Nadzienie: 1/5 szkl. zmielonych orzechów włoskich, 3 białka, szkl. cukru pudru, łyżeczka soku z cytryny. Dodatkowo: orzechy włoskie i laskowe do dekoracji.

Z podanych składników zagnieć ciasto, uformuj spód. Piecz ok. 15 min w 180°C. Białka ubij, wsyp cukier, jeszcze chwilę ubijaj.

Reklama

Dodaj orzechy i sok, wymieszaj, rozłóż na mazurku, udekoruj. Piecz ok. 10 min w 170°C.

Przepis Renaty Pyzik z Tarnogóry

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:mazurek | ciasto | przepis | mazurki

Zobacz również

  • Staropolski żur z kiełbasą Składniki: 20 dag wędzonego boczku, 500 ml zakwasu żytniego domowego, 2 cebule , 4-5 ziarenka ziela angielskiego, pieprz w ziarnach, 2-3 liście laurowe, 2-3 ząbki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.