-
Środa, 30 marca 2016 (13:00)
Mazurek marcepanowy
Spód: ok. 50 dag kruchego ciasta, szkl. gęstej marmolady wiśniowej, 2 łyżki likieru wiśniowego. Dekoracja: 40 dag białej masy marcepanowej i barwniki w żelu lub masa marcepanowa w kilku kolorach, płatki migdałowe.
Z ciasta upiecz dwa takie same blaty – moje miały kształt jajka. Marmoladę podgrzej. Wlej likier, wymieszaj. Dolny blat posmaruj grubo marmoladą, przykryj drugim blatem i cienko posmaruj go resztą marmolady.
Największą część masy marcepanowej zabarw na żółto, jeden mały kawałek na czerwono, drugi na zielono.
Żółtą rozwałkuj tak, by przykryła wierzch i boki mazurka. Z czerwonej i zielonej oraz płatków zrób dekorację.
Przepis Agaty Skiby z Łabędziowa
Czytaj również
Zobacz również
-
Dwukolorowy sernik Składniki: Masa serowa: 75 dag twarogu półtłustego 3-krotnie mielonego, 5 dag masła, pół szkl. cukru pudru, 4 jajka, 1 budyń śmietankowy, 125 ml mleka. Ciasto: 10 dag... więcej
Twój komentarz może być pierwszy