Reklama
  • Czwartek, 5 maja 2016 (14:00)

    Mazurek kajmakowy z andrutem

Składniki na 6 porcji: 35 dag mąki pszennej • 20 dag masła • 5 dag cukru pudru • 2 żółtka • szczypta soli barwnik różowy w żelu lub proszku • 30 dag gotowej masy kajmakowej • wafel.

Reklama

1 Mąkę przesiej, dodaj masło, posiekaj nożem. Dodaj żółtka, cukier, sól, zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na godzinę. Połowę ciasta rozwałkuj na grubość pół centymetra, uformuj kształt. Do reszty ciasta dodaj barwnik, rozwałkuj cieniej, wytnij ciasteczka. Piecz 20 minut w temp. 180°C.

2 Na ciasto wyłóż masę kajmakową, przykryj waflem, boki udekoruj ciasteczkami tak, aby zachodziły na siebie, udekoruj.

CZAS: około 1,5 godziny

Dobry Tydzień
Więcej na temat:mazurek | as` | mazurki

Zobacz również

  • Roladki ze śledzia Składniki: 4 płaty solonych śledzi, sól, koperek, 2 jajka na twardo, sok z cytryny, szczypiorek, wy kałaczki, 1/2 cytryny. Zalewa: woda 1/2 l , 50 ml octu, liście laurowe,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.