Reklama
  • Środa, 30 marca 2016 (13:00)

    Mazurek kajmakowy

Ciasto: 3 szkl. mąki, 25 dag masła, 6 żółtek, 1/2 szkl. cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao. Dodatkowo: słoik gęstego dżemu morelowego, 4 łyżki rodzynek, 2 puszki masy kajmakowej, dowolne dekoracje.

Reklama

Zagnieć ciasto z mąki, masła, żółtek, cukru i proszku. Podziel na 2 równe części, jedną wymieszaj z kakao. Obie schłodź, potem rozwałkuj, nadając im dowolny kształt. Piecz ok. 25 min w 180°C.

Jasną część posmaruj dżemem, posyp rodzynkami. Przykryj częścią z ka kao, posmaruj masą kajmakową. Udekoruj wg gustu.

Przepis przysłała Aneta Matusik z Popielarni

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:mazurek | ciasto | przepis | aneta | mazurki

Zobacz również

  • Pieczeń rzymska z jajkiem Składniki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego i wołowego), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej, sól, pieprz, 1 łyżka musztardy, 10... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.