Reklama
  • Czwartek, 14 marca 2013 (10:20)

    Mazurek czekoladowy z migdałami i pisankami

Składniki: opakowanie gotowego kruchego ciasta (ok. 400 g), gotowa polewa czekoladowa. Do dekoracji: paczka łuskanych migdałów (ok. 100 g) i kilkanaście cukrowych jajeczek nadziewanych czekoladą.

1. Gotowe kruche ciasto wyjmij z opakowania i odłóż na około 15 minut. W tym czasie włącz piekarnik, nastawiając termostat na 200 st. C.

2. Ciasto rozwiń, przełóż do formy razem z papierem, w który było zawinięte. Lekko ugnieć palcami. Brzegi zawiń, formując rant – dzięki temu polewa się nie rozleje. Ponakłuwaj widelcem, wstaw do piekarnika. Zmniejsz do temperatury 170 st. C i piecz ok. 20 minut.

Reklama

3. Rozpuść polewę (patrz: przepis na babkę). Wylej masę na ciasto, rozsmaruj łyżką maczaną w kubku z zimną wodą, udekoruj migdałami i jajkami.

RADA: Polewę łatwo zrobisz sama. Rozpuść w rondelku 1/2 kostki masła, zgaś ogień, wrzuć połamaną tabliczkę czekolady i zostaw na 10 minut, mieszając 2-3 razy.

Olivia

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.