Reklama
  • Czwartek, 5 maja 2016 (14:00)

    Mazurek cytrynowy

Składniki dla 6 osób:

Biszkopt: 6 jajek • 3/4 szklanki cukru • pół szklanki mąki pszennej tortowej • 4 łyżki mąki ziemniaczanej Masa: 40 dag twarogu sernikowego • 2 jajka • 3/4 szklanki cukru • 3 cytryny • polewa czekoladowa • ozdoby cukrowe.

1. Białka ubij, dodaj cukier. Miksując, dodaj po jednym żółtku. Mąki wymieszaj, przesiej, wsypuj stopniowo do masy, wymieszaj. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę, piecz 15 minut w temp. 180°C.

Reklama

2. Cytryny sparz, zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. Ser utrzyj z cukrem, żółtkami, sokiem i skórką z cytryn. Białka ubij na sztywną pianę, wymieszaj z serem. Biszkopt wyjmij z pieca, wylej masę serową, piecz całość 30 minut w temp.180˚C. Udekoruj lukrem z żółtym barwnikiem, polewą i ozdobami.

CZAS: około 1,5 godziny

Dobry Tydzień
Więcej na temat:mazurek | 'Masa' | "Masa" | Masa | biszkopt | as` | As | 6 | mazurki | składniki

Zobacz również

  • Dwukolorowy sernik Składniki: Masa serowa: 75 dag twarogu półtłustego 3-krotnie mielonego, 5 dag masła, pół szkl. cukru pudru, 4 jajka, 1 budyń śmietankowy, 125 ml mleka. Ciasto: 10 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.