Reklama
  • Czwartek, 23 kwietnia 2015 (12:00)

    Mazurek bezowy z kremem ananasowym

Składniki na 10-12 porcji Na spód: 30 dag mąki tortowej, 5 dag cukru, 10 dag drobno zmielonych migdałów, 18 dag zimnego masła lub margaryny, 2 jajka Na bezę: 4 białka, 30 dag cukru, 60 ml wody Na krem: 20 dag świeżego obranego ananasa, 2 dag cukru, 1 żółtko, 1 jajko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ½ łyżeczki masła, 1 łyżka soku z cytryny

Reklama

Przygotowanie:

1. Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią, włóż do lodówki na 60 minut. Ciastem wylep dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj w kilku miejscach widelcem, piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C.

2. Do rondelka wlej wodę i wsyp 26 dag cukru. Gotuj na małym ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Białka ubij z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Następnie cienkim strumieniem wlej ciepły syrop. Całość ubijaj jeszcze przez 5-8 min. Masę bezową przełóż do szprycy cukierniczej. Wyciśnij na upieczony spód tworząc kratkę i na boki tworząc obwódkę. Piecz 30 min w temp. 120°C.

3. Pokrojonego na kawałki ananasa rozdrobnij blenderem i przetrzyj przez sitko. Włóż do garnka, dodaj cukier, żółtko, jajko oraz mąkę, wymieszaj. Gotuj na małym ogniu ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Na koniec dodaj masło oraz sok z cytryny. Przestudzonym kremem wypełnij miejsca w bezowej kratce.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 350 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:mazurek | z | krem | mazurki

Zobacz również

  • Mazurek marcepanowy Składniki: 25 dag mąki, 120 ml mleka, 8 dag masła, 8 dag cukru pudru, 4 żółtka, 1 jajko, 2 dag drożdży, olejek waniliowy, 40 dag marcepanu, tłuszcz do blachy. Przygotowanie:... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.