Reklama
  • Piątek, 8 kwietnia 2016 (15:05)

    Mazurek. Bakaliowa uczta pod bezową pierzynką

Składniki na 4 porcje: 1 duży wafel, 6 białek, 100 g cukru pudru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 500 g bakalii pokrojonych na mniejsze kawałki (figi, rodzynki, skórka pomarańczowa, migdały, daktyle)

Przygotowanie:

Białka wstaw na godzinę do lodówki. Następnie ubijaj ze szczyptą soli, aż piana będzie sztywna. Teraz stopniowo, ciągle miksując, dodawaj cukier puder. Gdy cukier się wchłonie, w ten sam sposób wmiksuj mąkę ziemniaczaną. Odstaw mikser. Dodaj bakalie i wymieszaj je z masą białkową drewnianą łyżką.

Przygotuj blachę, wykładając ją papierem do pieczenia. Ułóż na nim wafel i wyłóż na niego masę bakaliową. Pilnuj, by była rozprowadzona równomiernie i nie wylewała się na papier. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150°C na 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz godzinę.

Reklama

Więcej na temat:mazurek | uczta | P.O.D. | mazurki

Zobacz również

  • Roladki ze śledzia Składniki: 4 płaty solonych śledzi, sól, koperek, 2 jajka na twardo, sok z cytryny, szczypiorek, wy kałaczki, 1/2 cytryny. Zalewa: woda 1/2 l , 50 ml octu, liście laurowe,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.