Reklama
  • Piątek, 8 kwietnia 2016 (15:05)

    Mazurek. Bakaliowa uczta pod bezową pierzynką

Składniki na 4 porcje: 1 duży wafel, 6 białek, 100 g cukru pudru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 500 g bakalii pokrojonych na mniejsze kawałki (figi, rodzynki, skórka pomarańczowa, migdały, daktyle)

Przygotowanie:

Białka wstaw na godzinę do lodówki. Następnie ubijaj ze szczyptą soli, aż piana będzie sztywna. Teraz stopniowo, ciągle miksując, dodawaj cukier puder. Gdy cukier się wchłonie, w ten sam sposób wmiksuj mąkę ziemniaczaną. Odstaw mikser. Dodaj bakalie i wymieszaj je z masą białkową drewnianą łyżką.

Przygotuj blachę, wykładając ją papierem do pieczenia. Ułóż na nim wafel i wyłóż na niego masę bakaliową. Pilnuj, by była rozprowadzona równomiernie i nie wylewała się na papier. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150°C na 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz godzinę.

Reklama

Więcej na temat:mazurek | uczta | P.O.D. | mazurki

Zobacz również

  • Dwukolorowy sernik Składniki: Masa serowa: 75 dag twarogu półtłustego 3-krotnie mielonego, 5 dag masła, pół szkl. cukru pudru, 4 jajka, 1 budyń śmietankowy, 125 ml mleka. Ciasto: 10 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.