Reklama
  • Piątek, 29 kwietnia 2016 (13:00)

    Malinowa babka marmurkowa

Składniki na 20 porcji: 25 dag margaryny, 6 jajek, 2 szkl. mąki tortowej, 1,5 szkl. cukru, 6 łyżek oleju, 1 kisiel malinowy, 1 kisiel cytrynowy, 200 ml śmietany kremówki 36 proc., 2 op. zagęstnika do śmietany, 3 łyżki syropu malinowego, 1 op. cukru waniliow., 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szkl. wody, tłuszcz i bułka tarta do foremek.

Reklama

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka schowaj do lodówki. Mąkę przesiej przez gęste sitko razem z proszkiem do pieczenia. Dwie foremki z kominem wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do 170 st.

Margarynę utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na jasny puszysty krem. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym żółtku.

2. Następnie cienkim strumieniem wlewaj olej oraz wodę. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksuj. Białka ubij na sztywno. Pianę dodaj do ciasta i wymieszaj łyżką.

3. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej wsyp kisiel cytrynowy, a do drugiej – malinowy. Obie masy starannie wymieszaj.

4. Obie masy naprzemiennie nakładaj łyżką do foremek. Piecz 50–60 min (jeśli wbita w ciasto wykałaczka będzie sucha, to znak, że ciasto jest już upieczone). Babki ostudź, ostrożnie wybij z foremek. Śmietanę ubij z zagęstnikami.

Wymieszaj z syropem malinowym. Masę przełóż do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Udekoruj babki, wyciskając rozetki – jedną przy drugiej. Schłodź.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:Babka | babka | babki

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.