Reklama
  • Piątek, 29 kwietnia 2016 (13:00)

    Majonezowa babka w dwóch smakach

Składniki na 10 porcji: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej, 3/4 szkl. cukru, 5 łyżek majonezu, 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3,5 łyżki wiórków kokosowych, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka, tłuszcz i tarta bułka do formy. Do dekoracji: 1 op. białego lukru, 1 szkl. wiśni bez pestek, 3 łyżki cukru, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, grubo posiekane pistacje.

Reklama

1. Mąki wymieszaj, dodaj proszek do pieczenia. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i cały czas miksuj. Następnie wkładaj po żółtku i nadal ubijaj. Porcjami dodawaj sypkie składniki i krótko zmiksuj. Na koniec dołóż majonez, delikatnie wymieszaj.

2. Podziel ciasto na pół. Do jednej części wsyp wiórki i wymieszaj. Do drugiej dodaj kakao i mleko, również wymieszaj. Do formy z kominem (natłuszczonej i wysypanej bułką) nakładaj porcjami raz ciemne, raz jasne ciasto. Na koniec delikatnie przemieszaj masy trzonkiem drewnianej łyżki.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz 40–45 minut. Babkę ostudź i wyjmij z formy.

3. Babkę oblej lukrem. Wiśnie wsyp do rondelka. Dodaj 1/2 szkl. wody i cukier. Gotuj na małym ogniu 5 min. Sos zagęść mąką ziemniaczaną rozmieszaną w 1/4 szkl. zimnej wody. Masę wyłóż na babkę, posyp posiekanymi pistacjami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:Babka | babka

Zobacz również

  • Składniki: 400 g mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier wanilinowy, 120 g cukru pudru, sól, 80 g wiórków kokosa,kubek mleka, 50 ml oleju, jajko. Uszy: 100 g mąki,30 g cukru pudru, 60 g masła,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.