Reklama
  • Wtorek, 8 marca (11:05)

    Magnacki pasztet z brzoskwiniami

Składniki na 30 porcji: 1 kg wieprzowiny (karkówki, łopatki), 1 kg wołowiny (może być gulaszowa), 50 dag boczku lub podgardla, 2 małe marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 3 cebule, 3 kajzerki, 15 dag wątróbek drobiowych, 3–4 połówki brzoskwiń z puszki, 9 jajek, 5 suszonych borowików, gałka muszkatołowa, 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek czarnego pieprzu, sól, pieprz mielony, smalec do formy.

Czas przygotowania: 130 minut (bez czasu gotowania mięsa). 1 porcja: 260 kcal. Cena porcji: 2,25 zł

Reklama

1. Wszystkie rodzaje mięsa (bez wątróbek) opłucz, potnij na kawałki i włóż do dużego garnka. Zalej lekko posoloną wodą, tak aby mięso było przykryte, doprowadź do wrzenia. Łyżką cedzakową usuń pianę, która utworzy się na powierzchni wywaru.

2. Wszystkie warzywa obierz, dołóż do mięsa. Dodaj przyprawy oraz opłukane suszone grzyby. Całość gotuj pod przykryciem około 3 godzin (aż mięso będzie miękkie). W tym czasie wymocz i oczyść wątróbki.

Ugotowane mięso wyjmij, wywar przecedź. Zachowaj grzybki. Kajzerki porwij na kawałki, namocz je w 2 szkl. wywaru, a w pozostałym gotuj przez 5 minut wątróbki.

3. Przestudzone mięso wraz z wątróbkami, grzybami oraz starannie odciśniętymi bułkami trzykrotnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Wbij jajka.

Brzoskwinie osącz z zalewy, pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj do masy, wymieszaj. Przypraw ją na pikantnie i ponownie dobrze wymieszaj.

Dwie podłużne foremki keksowe (po około 30 cm) grubo posmaruj smalcem. Napełnij masą pasztetową. Piecz około 90 minut w temperaturze 190 st.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Dwukolorowy sernik Składniki: Masa serowa: 75 dag twarogu półtłustego 3-krotnie mielonego, 5 dag masła, pół szkl. cukru pudru, 4 jajka, 1 budyń śmietankowy, 125 ml mleka. Ciasto: 10 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.