Reklama
  • Piątek, 29 kwietnia 2016 (13:00)

    Lukrowana babka cytrynowa

Reklama

1. Jajka wyjmij 2 godz. wcześniej z lodówki. Formę na babkę posmaruj 1 łyżką masła i wysyp bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do 170 st. (góra i dół bez termoobiegu).

2. Masło roztop, dodaj sok i skórkę z cytryny oraz sok i skórkę z mandarynki, przestudź. Do większej miski wbij jajka, dodaj cukier i ubijaj 10 minut (ew. dodaj też ziarenka wyskrobane z rozciętej laski wanilii).

3. Do drugiej miski przesiej obie mąki z proszkiem do pieczenia. Wsyp do masy jajecznej i zmiksuj krótko na małych obrotach miksera (do połączenia się składników w jednolite ciasto). Do ciasta wlej masło i zmiksuj (ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu).

4. Masę wylej do przygotowanej formy (powinno wypełnić formę nie więcej niż do około 2/3 wysokości) i wstaw do piekarnika. Piecz przez 45 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu wyjmij babkę i ostudź. Cukier puder utrzyj z sokiem cytrynowym i barwnikiem na gęsty żółty lukier. Oblej nim babkę. Zrób wzorki spożywczym pisakiem.

Składniki na 12 porcji: 4 jajka, 20 dag masła, 1 szkl. cukru, 1 szkl. mąki tortowej, 1/2 szkl. mąki ziemniacz., skórka i sok z 1/2 cytryny, skórka i sok z mandarynki, 1 łyżeczka proszku do piecz., masło i bułka tarta do formy. Lukier: 1 szkl. cukru pudru, 4 łyżki soku z cytryny, żółty barwnik spożywczy, pomarańczowy pisak do dekoracji ciast.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:Babka | babka

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: Kruche ciasto: kostka masła, 350 g mąki pszennej, 80 g zmielonych migdałów, 2 jajka l łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka śmietany, białko.Wykończenie, 250 g cukru... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.