Reklama
  • Piątek, 29 kwietnia 2016 (13:00)

    Lekka babka w łatki

Składniki na 12 porcji: 1,5 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, 1 kostka (20 dag) masła, 5 jajek, 1 szkl. cukru, sól, 1 op. cukru waniliowego, 10 dag gorzkiej czekolady, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, gotowy różowy lukier, bita śmietana i żurawina do dekoracji, tłuszcz i tarta bułka do foremki.

Reklama

1. Miękkie masło przełóż do miseczki. Dodaj szczyptę soli. Wsyp cukier oraz cukier waniliowy. Ucieraj mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez 3–5 minut, aż masa będzie puszysta i jasnokremowa.

Nie przerywając ucierania, wbijaj po jednym jajku. Kolejne jajko wbij dopiero, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą maślaną.

2. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Czekoladę połam na kawałki, stop w kąpieli wodnej, przestudź. Sypkie składniki małymi porcjami dodawaj do ucieranej masy maślanej. 1/3 ciasta odłóż, połącz z czekoladą.

3. Foremkę z kominkiem posmaruj tłuszczem, oprósz tartą bułką. Napełnij jasnym i ciemnym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około godziny.

4. Babkę studź ok. 30 minut w foremce. Potem przełóż ją na kratkę kuchenną i pozostaw tak do całkowitego wystudzenia. Polej lukrem, udekoruj.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:Nie | Babka | babka

Zobacz również

  • • 2 awokado hass • 4 jajka • sól • świeżo zmielony czarny pieprz sos: • 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego • łyżka harissy (ostra pasta z papryki chili, czosnku i odrobiny kolendry) • łyżka soku z... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.