Reklama
  • Środa, 20 kwietnia 2016 (13:05)

    Kwaśny mazurek

Składniki potrzebne na 40 porcji. Na ciasto: 1 kostka do pieczenia Kasia (250 g), 2 szklanki mąki (340 g), 1 i 1/2 szklanki cukru pudru (240 g), 4 duże jajka, 5 łyżek wrzącej wody, 1 cytryna. Na wierzch: 1 żelfix 2:1, 2 szklanki cukru (500 g), 1 kg owoców kiwi

Sposób przygotowania

1. Dwie prostokątne formy o wymiarach 22 x 27 cm. lub jedną do powtórnego pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.

Reklama

2. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść, dodaj cukier i jajka. Ubijaj na parze, dolewając wrzącą wodę z sokiem z cytryny. Gdy masa zgęstnieje, zdejmij z gazu i ubijaj, aż ostygnie. Następnie delikatnie wymie szaj ją z mąką.

3. Ciasto podziel na dwie części i wyklej nim, cienką warstwą, przygotowane formy. Piecz w 180 st. C około 15 minut. 4. Trzy owoce kiwi zostaw do dekoracji. Resztę obierz i pokrój w plasterki. Wrzuć do rondla, zalej 1/2 szklanki wody i wymieszaj z żelfixem. Zagotuj. Wsyp cukier i gotuj kilka minut, aż z powierzchni powstałego dżemu zniknie piana. Przestudź. Jeden placek ciasta posmaruj cienko dżemem i przykryj drugim. Całość dociśnij i wyłóż resztę dżemu. Odstaw do zastygnięcia. Przed podaniem mazurek udekoruj plasterkami kiwi.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:sia\ | mazurek

Zobacz również

  • Faszerowane pieczarkami Składniki: 4 jajka, 8 dużych pieczarek, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, szczypiorek, masło. Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo, przestudź i obierz. Przekrój je na pół i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.