Reklama
  • Środa, 20 kwietnia 2016 (13:05)

    Kminkowe jajeczka

Składniki na 10 porcji 10 jajek, 1 torebka (4 dag) kminku (całe nasiona, nie mogą być mielone), 1 łyżka soli, 1 litr wody

1. Jajka włóż do garnka, zalej wodą, gotuj ok. 10 minut. Ugotowane na twardo jajka odcedź, lekko przestudź, polewając zimną wodą i wytrzyj do sucha.

2. Każde jajko obij łyżeczką, tak by skorupka popękała, ale nie zdejmuj jej. Dodatkowo ponakłuwaj jajka igłą w kilku miejscach.

Reklama

3. W garnku zagotuj 1 litr wody z dodatkiem soli i kminku. Kiedy całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 5 minut. Odstaw do wystudzenia. Jajka włóż do miseczki, zalej przygotowaną marynatą (powinny być całkowicie przykryte).

Miseczkę przykryj, wstaw do lodówki na 2-3 dni. W tym czasie jajeczka przejdą aromatem kminku, a białka zmienią kolor na beżowo-brązowy. Gotowe kminkowe jajeczka podawaj jako świąteczną przekąskę.

Przygotowanie ok. 20 minut. Marynowanie jajek 2–3 dni . 1 porcja ok. 100 kcal.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Pieczeń rzymska z jajkiem Składniki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego i wołowego), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej, sól, pieprz, 1 łyżka musztardy, 10... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.