Reklama
  • Czwartek, 19 maja 2016 (08:05)

    Jajka zapiekane w awokado z jogurtem i harissą

• 2 awokado hass • 4 jajka • sól • świeżo zmielony czarny pieprz sos: • 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego • łyżka harissy (ostra pasta z papryki chili, czosnku i odrobiny kolendry) • łyżka soku z cytryny • 1/2 łyżeczki soli • 2 łyżki posiekanej kolendry.

Reklama

Przepis Dominiki Wójciak

Stopień trudności: dla początkujących.

Liczba porcji: 4.

Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia

1. Najpierw przygotuj sos, mieszając wszystkie jego składniki.

2. Awokado przekrój wzdłuż, usuń pestki i pogłęb nieco łyżeczką otwory po pestkach, tak by zmieściło się w nich żółtko jaja i nieco białka. Połówki awokado umieść w naczyniu do zapiekania i oprósz je solą oraz pieprzem.

3. Jajka wbij pojedynczo do miseczki. Delikatnie przełóż łyżką żółtka do środka każdej z połówek awokado i uzupełnij je białkiem.

4. Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C, aż białko się zetnie, ale żółtko wciąż będzie płynne.

5. Podawaj od razu z sosem jogurtowym, świeżymi pomidorkami i tostowym chlebem.

Tekst pochodzi z magazynu

Pani
Więcej na temat:jaja | jajka zapiekane | liczba | przepis | z

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.