Reklama
  • Wtorek, 20 maja 2014 (10:05)

    Jajka podane na kilka sposobów

Może główny bohater wielkanocnego stołu pojawi się w nowych szatach? Możesz je faszerować, podawać w sosie, w sałatce czy w galarecie – zawsze będą wyśmienite!

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Wytrawne pieczone

Posmaruj wnętrze małej, ceramicznej foremki oliwą. Wbij dwa jajka, posyp solą i pieprzem. Na wierzch dodaj łyżkę mleka. Piecz w temperaturze 200° C przez 12 minut. Tak przygotowane jajko możesz podawać z sosami na bazie majonezu, z serem, szpinakiem lub pomidorami.

W kapeluszu

A może podasz jajka w pieczarkowych kapeluszach? Wbij jajo do dużego, oczyszczonego kapelusza i posyp ziołami. Ułóż kapelusze na posmarowanej oliwą folii i wstaw do mocno rozgrzanego piekarnika. Piecz 25 minut. Serwuj jajka z pikantnym sosem z majonezu i chili.

Reklama

Kanapeczki z pastą

Posiekaj ugotowane na twardo jajka i wymieszaj je ze szczypiorkiem i majonezem, dopraw solą i pieprzem. Pastę nakładaj na chleb tostowy pokrojony w małe trójkąciki. Najefektowniej prezentować się będą podwójne kanapeczki.

Podawaj je przekłute wykałaczką z nadzianym na jej ostry koniec listkiem sałaty i kawałkiem marynowanego w occie balsamicznym buraka. Do majonezu możesz też dodać 2 łyżki curry, a zamiast szczypiorku świeżą kolendrę.

Na żywo
Więcej na temat:jaja

Zobacz również

  • Pieczeń rzymska z jajkiem Składniki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego i wołowego), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej, sól, pieprz, 1 łyżka musztardy, 10... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.