Reklama
  • Wtorek, 28 czerwca 2016 (13:05)

    Jajka na wielkanocny stół

Faszerowane pieczarkami

Składniki: 4 jajka, 8 dużych pieczarek, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, szczypiorek, masło.

Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo, przestudź i obierz. Przekrój je na pół i delikatnie wyjmij żółtka. Połówki jajek odłóż na bok, a żółtka rozdrobnij widelcem.

Reklama

Pieczarki obierz i ze trzyj na tarce na grubych oczkach. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pieczarki i podsmaż, aż woda z nich odparuje.

Podsmażone pieczarki wymieszaj z żółtkami, dodaj majonez, przypraw solą i pieprzem.

Nałóż farsz do białek i posyp szczypiorkiem. Gotowe.

Jajka na liściach szpinaku

Składniki: 6 jajek, 10 dag ostrego sera żółtego, pęczek natki pietruszki, 15 dag pieczarek, 1 por , sól, pieprz, 2 łyżki masła, 2 łyżki majonezu.

Przygotowanie:

Ugotuj jajka, ostudź i obierz. Przekrój na pół i wyjmij żółtka.

Pieczarki oczyść i umyj. Usmaż na maśle z drobno pokrojonym porem.

Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Posie kaj natkę pietruszki, dodaj do 3/4 sera i żółtek.

Podsmażone pieczarki wrzuć do sera i żółtek. Dodaj majonez, wymieszaj i dopraw do smaku. Farsz przełóż do białek, posyp serem. Podawaj na liściach szpinaku.

Jajka z łososiem

Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo, sok z cytryny, 3 łyżki masła, 2 łyżki śmietany, szczypta soli, 300 g wędzonego łososia, koperek do przybrania.

Przygotowanie:

Jaja obierz i przekrój na pół. Wyjmij żółtka. 4 200 g wędzonego łoso sia skrop sokiem z cytryny, pokrój i wymieszaj widelcem razem z żółtkami, miękkim masłem i śmietaną. Dopraw do smaku solą i jeszcze raz dobrze wymieszaj.

Tak przygotowanym farszem napełnij jajka. Potem zamknij je drugą połówką i całość połącz kawałkiem wędzonego łososia. Na koniec udekoruj koperkiem.

Jajka z ogórkiem

Składniki: 4 jajka, sól, 1 łyżeczka musztardy Dijon, 2 łyżki majonezu, sól, biały pieprz, 1 ogórek zielony, 4 rzodkiewki , natka pietruszki do przybrania.

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo (ok. 9 minut). Zalej zimną wodą, ostudź i obierz. Przekrój na pół i wyjmij żółtka. Rozetrzyj je na gładką masę z majonezem i musztardą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Farszem napełnij białka.

Jajka podawaj na krążkach z ogórka, udekorowane rzodkiewką, ogórkiem, kolorowym pieprzem i natką pietruszki.

Tele Tydzień
Więcej na temat:jaja | pieczarki | stół | ser | Dijon

Zobacz również

  • Staropolski żur z kiełbasą Składniki: 20 dag wędzonego boczku, 500 ml zakwasu żytniego domowego, 2 cebule , 4-5 ziarenka ziela angielskiego, pieprz w ziarnach, 2-3 liście laurowe, 2-3 ząbki... więcej

Wasze komentarze: 2,

przeczytane przez: 8 osób Dodaj komentarz
dfdsfds

~dfdsfds -

dsf http://www.wp.pl cvdfvdx

Załączniki:
dfdsfds

~dfdsfds -

dsf http://www.wp.pl cvdfvdx