Reklama
  • Wtorek, 12 kwietnia 2016 (11:00)

    Jajka na wielkanocny stół

Dietetycy zalecają jedno dziennie, ale w Wielką Niedzielę z pewnością można zrobić wyjątek. Pomysłów na podanie jajek jest mnóstwo, my wybraliśmy najciekawsze. Sprawdzą się nie tylko od święta!

Reklama

Oryginalne jaja z pastą z awokado i anchois

• 4 jajka • słoik filetów z anchois • 1 dojrzałe awokado • 1 łyżeczka majonezu • sok z 1/2 cytryny • 1 mały pęczek świeżego koperku • sól i pieprz.

Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek i pokrój na połówki. Wyjmij z nich żółtka, podważając łyżeczką, i zachowaj. Awokado umyj, przekrój na pół, wyjmij pestkę, a miąższ wydrąż do miski. Rozgnieć go widelcem i skrop sokiem z cytryny. Dodaj żółtka i majonez, oprósz wszystko solą i pieprzem. Dodaj połowę posiekanego koperku i zblenduj na gładką masę.

Za pomocą szprycy lub łyżeczką umieść ją w wydrążonych jajkach. Na wierzchu ułóż filety anchois oraz koperek. Podawaj schłodzone.

Eleganckie muffinki jajeczne z bekonem

• 4 jajka • 4 plasterki parzonego boczku • sól, pieprz • kilka listków rzeżuchy, tymianku, szczypiorek • opcjonalnie: 2 łyżki śmietany 18-proc. i 2 łyżki oliwy.

Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Boczek lekko podsmaż na patelni. Jajka rozbij i wymieszaj z przyprawami. Papilotki włóż do foremek na muffinki. Ułóż w nich po plasterku boczku wzdłuż brzegu, a na środek wlej masę jajeczną. Na wierzch możesz dodać łyżeczkę śmietany i oliwy, wówczas jajko się ładnie zrumieni.

Piecz ok. 15–20 minut. Sprawdź po wyjęciu, czy jajka się ścięły. Udekoruj świeżymi ziołami: tymiankiem, rzeżuchą, szczypiorkiem.

Tradycyjny kulebiak ze szpinakiem i jajkiem

Składniki na ciasto: • 500 g mąki pszennej • 3 jajka • 50 g oleju • 1 szklanka mleka • 1 łyżeczka cukru • 1,5 łyżeczki soli • 42 g drożdży • 1 żółtko do posmarowania • sezam do posypania. Nadzienie: • 1 kg mrożonego szpinaku • 2–3 ząbki czosnku • 3 cebule • sok z 1 małej cytryny • 250 g sera ricotta • 270 g sera feta • sól • oliwa • 8 jaj na twardo.

Drożdże rozetrzyj z cukrem, 1 łyżeczką mąki i 1 łyżką letniego mleka. Odstaw. Mąkę przesiej, wbij jajka, wlej letnie mleko, sól oraz zaczyn i dokładnie wyrób. Dodaj olej i wyrób jeszcze raz. Przykryj ściereczką i odstaw na chwilę.

Szpinak rozmroź. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Szpinak wrzuć na rozgrzaną oliwę i podsmaż. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz cebulkę i przesmaż. Uduszony szpinak dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny, wymieszaj z serem ricotta oraz pokruszoną fetą.

Ciasto drożdżowe rozwałkuj na dwa placki o grubości ok. 1 cm. Jednym wyłóż okrągłą formę (spód i brzeg), rozłóż na nim połowę farszu szpinakowego, ułóż na nim jajka i przykryj je drugą częścią farszu. Całość przykryj drugim plackiem, dokładnie sklejając go z brzegiem ciasta.

Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp sezamem. Piecz ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni C.

Bardzo proste jajka zapiekane w bułce

• 4 kajzerki • 12 plasterków sera typu camembert • 4 jajka • sól, pieprz • kilka listków bazylii i łodyżek szczypiorku. Opcjonalnie konfitura z czerwonej cebuli: • 1 łyżeczka masła • 1 średnia czerwona cebula pokrojona w piórka • 1 łyżeczka cukru • 1–2 łyżki octu • sól (do smaku).

Odetnij wierzch bułek i wydrąż je, by utworzyć lekkie wgłębienie na jajko. Włóż do każdego po 3 plasterki sera, wbij jajka, posól i posyp posiekanym szczypiorkiem. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz bułki 15–20 minut, aż zetną się białka. Podawaj na ciepło z listkami bazylii i np. konfiturą cebulową.

Jak ją zrobić? Na patelni rozgrzej masło i wrzuć pokrojoną cebulę. Duś, aż się zeszkli. Dodaj cukier i ocet, wymieszaj. Trzymaj na ogniu aż masa zgęstnieje. Posól i wyłóż na upieczone bułeczki z jajkami.

Delikatne jajka en cocotte

• 4 jajka • 4 plastry szynki parmeńskiej • 4 plastry żółtego sera • natka pietruszki • masło do wysmarowania kokilek • sól, pieprz • opcjonalnie pomidorki cherry.

Kokilki nasmaruj masłem. Ułóż na dnie plaster szynki, a na nim plaster sera. Delikatnie wbij jajko (możesz na nim ułożyć połówki pomidorków). Dopraw solą, pieprzem i posyp natką. Wstaw kokilki do większej formy i napełnij ją wodą, tak by sięgała do połowy kokilek. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 10–15 minut, aż białko się zetnie. Podawaj od razu.

Wykwintne jaja w galarecie

• Kilka suszonych grzybów • 1 marchewka • 1 pierś kurczaka (pojedyncza) • 1 pietruszka • 2 ziarenka ziela angielskiego • 5 łyżek żelatyny • 2 i 1/2 łyżki octu • 4 przepiórcze jajka.

Grzyby mocz w szklance ciepłej wody przez ok. 1 ,5 godziny.

Jajka przepiórcze ugotuj na twardo i odstaw do ostudzenia. Pierś z kurczaka ugotuj z marchewką i pietruszką w litrze wody. Szklankę rosołu odlej i zagotuj z wywarem grzybowym. Obydwa ostudź, wyjmij mięso, warzywa, ziarna ziela i grzyby.

Do wywaru grzybowego dodaj 1 łyżkę octu, 2 łyżki żelatyny i dokładnie wymieszaj. Wywar wlej na dno np. kieliszków do jajek. Odstaw do zastygnięcia. Po tym czasie przygotuj galaretkę z kurczaka: do bulionu dodaj 3 łyżki żelatyny i 1,5 łyżki octu.

Umieść w kieliszkach z galaretką grzybową, obrane przepiórcze jaja zalej wywarem z kurczaka i odstaw do stężenia. Udekoruj plasterkami grzybów. Podawaj galaretkę np. na kromce razowego chleba.

Pożywne jaja po szkocku

• 10 jajek • 1 cebula • 500 g mięsa mielonego • 100 g tartej bułki • sól, biały pieprz • 1 łyżeczka musztardy • 3–4 łyżki mąki do panierowania • tłuszcz do smażenia.

Ugotuj na półtwardo 8 jajek. Obierz i posiekaj cebulę, połącz z mięsem, 3 łyżkami tartej bułki i 1 jajkiem. Posól, popieprz, dopraw musztardą. Jajka obierz, ostudź i obtocz mięsem (podobnie jak się formuje kotlety mielone).

Panieruj w mące, roztrzepanym jajku i w tartej bułce. Smaż na złoty kolor w rozgrzanym głębokim tłuszczu (po 6 minut). Osącz na papierowym ręczniku i podawaj, np. z sosem tatarskim.

Efektowne koreczki z kawiorem

• 4 jajka • 1/2 słoiczka czarnego kawioru • 1/2 świeżego ogórka • kilka gałązek koperku • 100 g twarożku wiejskiego • 2 łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku • sól i pieprz.

Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i przekrój na pół. Ogórek umyj, obierz i pokrój w grube plastry. Twarożek wymieszaj ze szczypiorkiem, dopraw solą i pieprzem. Rozłóż po łyżeczce twarożku na plasterki ogórka, następnie ułóż połówki jajek żółtkiem do góry. Udekoruj kawiorem (po 1/2 łyżeczki na jajko) i koperkiem. Koreczki możesz spiąć wykałaczką.

Sos tatarski

• 5 jajek na twardo • 8 dużych ogórków konserwowych • 1 mały słoik marynowanych pieczarek • 1 mały pęczek szczypiorku • 6 łyżek majonezu • 1 łyżka kwaśnej śmietany • 1 łyżka jogurtu naturalnego • 2 łyżki chrzanu • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu • szczypta cukru.

Bardzo drobno pokrój jajka, ogórki oraz pieczarki. Szczypiorek posiekaj. Majonez wymieszaj ze śmietaną, jogurtem i chrzanem, doprawiając solą, cukrem i pieprzem. Połącz składniki. Podawaj do pieczonych mięs i ryb, kanapek, jajek oraz wytrawnych wypieków. Możesz przygotować go wcześniej i przechowywać w lodówce.

Show

Zobacz również

  • Mazurek marcepanowy Składniki: 25 dag mąki, 120 ml mleka, 8 dag masła, 8 dag cukru pudru, 4 żółtka, 1 jajko, 2 dag drożdży, olejek waniliowy, 40 dag marcepanu, tłuszcz do blachy. Przygotowanie:... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.