Reklama
  • Poniedziałek, 18 kwietnia 2016 (15:05)

    Jajka faszerowane z prawdziwkami

6 jajek, 1 cebula, 4 suszone prawdziwki, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 łyżka masła, sól, pieprz, tarta bułka do panierowania, olej do smażenia.

1 Prawdziwki zalej wodą. Mocz 5 godzin. Potem ugotuj je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Wystudź, posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę, zeszklij na maśle. Dodaj grzyby. Smaż kilka minut. Wystudź. Jajka gotuj w posolonej wodzie 10 minut. Wyjmij. Przestudź. Ostrym nożem przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij łyżeczką białka i żółtka, uważając, by nie uszkodzić skorupek. Natkę opłucz, posiekaj.

Reklama

2 Żółtka i białka pokrój w kosteczkę. Wymieszaj z grzybami, cebulą i natką. Przypraw solą i pieprzem. Skorupki napełnij farszem. Tartą bułkę wsyp na talerz. Ułóż na niej połówki jajek, dociśnij, by bułka dobrze pokryła nadzienie. Włóż na patelnię z olejem (farszem do dołu). Usmaż.

Naj
Więcej na temat:jaja | olej do smażenia

Zobacz również

  • Staropolski żur z kiełbasą Składniki: 20 dag wędzonego boczku, 500 ml zakwasu żytniego domowego, 2 cebule , 4-5 ziarenka ziela angielskiego, pieprz w ziarnach, 2-3 liście laurowe, 2-3 ząbki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.