Reklama
  • Wtorek, 8 marca (11:05)

    Jajka faszerowane szynką i pomidorami

Składniki na 6 porcji: 8 jajek ,15–20 dag serka topionego (najlepiej z ziołami albo czosnkiem), 1 mały pomidor, 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 1 plasterek gotowanej szynki, 2–3 gałązki koperku, sól, pieprz.

Czas przygotowania: 25 minut. 1 porcja: 195 kcal. Cena porcji: 90 gr

Reklama

1. Jajka włóż do lekko posolonej wody, doprowadź do wrzenia, po czym gotuj pod przykryciem około 8 minut (nie gotuj jajek dłużej, bo na żółtku pojawi się ciemna, nieapetyczna obwódka). Odcedź, odłóż do wystudzenia.

2. Koperek opłucz, osusz, grubo posiekaj. Trochę koperku odłóż do udekorowania jajek. Pomidor umyj, osusz (jeśli chcesz, możesz go wcześniej sparzyć i obrać ze skórki), rozetnij, wyjmij środek z pestkami, miąższ pokrój w drobną kostkę.

3. Zupełnie zimne jajka obierz ze skorupki. Rozetnij wzdłuż 6 jajek i delikatnie wyjmij żółtka. Pozostałe całe jajka pokrój w kosteczkę. Szynkę drobniutko posiekaj (możesz zastąpić ją inną wędliną, tuńczykiem z puszki bądź wędzoną makrelą; wcześniej rybę dokładnie oczyść z ości oraz rozdrobnij widelcem).

4. Serek topiony dobrze rozetrzyj łyżką. Utrzyj na gładką masę z żółtkami oraz śmietaną. Do masy domieszaj szynkę, posiekane jajka, pomidor i koperek. Farsz przypraw solą oraz pieprzem.

5. Spore porcje farszu nałóż do białek, zapełniając miejsca po żółtkach. Wierzch nafaszerowanych jajek posyp odłożonym koperkiem.

Ustaw je każde osobno w małej miseczce albo na dużym półmisku przykrytym listkami sałaty.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:jaja | usta | pomidor | szynki

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.