Reklama
  • Środa, 20 kwietnia 2016 (13:05)

    Jajka faszerowane pieczarkami

Składniki na 10 porcji: 10 jajek, ok. 10 pieczarek średniej wielkości, 1 średnia cebula, 3 łyżki masła, sól, pieprz, przyprawa do zupy typu vegeta

1. Jajka włóż do lekko posolonej wody, doprowadź do wrzenia, po czym gotuj pod przykryciem około 8 minut. Odcedź, przestudź i obierz. Wystudź.

Reklama

2. Cebulę obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, najlepiej pocierając wilgotną ściereczką. Grzyby pokrój na kawałeczki. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę. Dołóż pieczarki, smaż razem jeszcze kilka minut, aż wyparuje cały płyn. Odłóż do przestudzenia.

3. Zimne jajka rozetnij wzdłuż, delikatnie wyjmij żółtka (uważając przy tym, aby nie uszkodzić białek). Pieczarki zmiksuj, wymieszaj z żółtkami. Masę przypraw solą, pieprzem i vegetą. Farsz przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskaj spore rozetki farszu do białek, zapełniając miejsca po żółtkach.

Przygotowanie ok. 40 minut . 1 porcja ok. 150 kcal.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:jaja | pieczarki

Zobacz również

  • Składniki: 400 g mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier wanilinowy, 120 g cukru pudru, sól, 80 g wiórków kokosa,kubek mleka, 50 ml oleju, jajko. Uszy: 100 g mąki,30 g cukru pudru, 60 g masła,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.