Reklama
  • Czwartek, 27 marca 2014 (11:00)

    Jajka faszerowane: pastą z awokado, musztardą, borówkami

Składniki: 6 dużych jaj, 10 dag kremowego twarożku, 2 łyżki borówek, dojrzałe awokado, garść listków szpinaku, 1/2 ząbka czosnku, 2 łyżki parmezanu, 1/2 łyżeczki kurkumy lub 2 nitki szafranu, po łyżeczce soku z cytryny i musztardy, łyżka majonezu, sól, pieprz, papryka, łyżka oliwy.

Przygotowanie ok. 40 minut • Porcja 320 kcal • Koszt porcji ok. 3,80 zł • Przepis dla 6 osób

Reklama

Przygotowanie: Jaja ugotuj na twardo, zalej zimną wodą. Obierz i przekrój wzdłuż na połówki. Żółtka wyjmij i rozdziel na dwie części. Zrób trzy rodzaje farszy.

Farsz z awokado: Zmiksuj na gładki mus połowę żółtek, obrane i pokrojone awokado, czosnek, parmezan, osuszone listki szpinaku, oliwę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Mus przełóż do szprycy cukierniczej i napełnij nim cztery połówki białek, tworząc spiralki.

Farsz z kurkumą: Utrzyj na jednolitą masę drugą połowę żółtek wraz z musztardą, kurkumą i majonezem (lub gęstą kwaśną śmietaną). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Farszem napełnij kolejne cztery połówki białek.

Farsz z borówkami: Kremowy twarożek wymieszaj z borówkami (mogą być z konfitury) i zmiksuj. Jeśli chcesz, żeby nadzienie miało intensywny różowy kolor, możesz dolać łyżkę koncentratu barszczu. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą ostrej papryki. Nadzieniem napełnij pozostałe białka.

Jajka podawaj na sałacie, ozdobione listkami świeżych ziół (natka, koperek, bazylia).

Więcej na temat:jaja | farsz | z | koszt | przepis

Zobacz również

  • • 2 awokado hass • 4 jajka • sól • świeżo zmielony czarny pieprz sos: • 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego • łyżka harissy (ostra pasta z papryki chili, czosnku i odrobiny kolendry) • łyżka soku z... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.