Reklama
  • Wtorek, 8 marca (11:05)

    Jajka faszerowane dymką i ziemniakiem

Składniki na 8 porcji: 8 jajek, 1 mała cebula (najlepiej szalotka), 3–4 dymki ze szczypiorkiem, 1 średni ziemniak (wcześniej ugotuj go i pokrój w kostkę), 1 łyżeczka soku z cytryny, 3 łyżki majonezu, sól, biały pieprz, zioła do dekoracji.

Czas przygotowania: 25 minut. 1 porcja: 155 kcal. Cena porcji: 60 gr

Reklama

1. Jajka włóż do lekko posolonej wody, doprowadź do wrzenia, po czym gotuj pod przykryciem około 8 minut. Odcedź, przestudź i obierz ze skorupki. Odłóż, by ostygły. Zupełnie ostudzone jajka przekrój w poprzek na połówki.

Delikatnie wyjmij żółtka i posiekaj je. Dymki oczyść, cebulki posiekaj, a szczypiorek potnij na ukośne kawałeczki.

2. Rozdrobnione dymki wymieszaj z żółtkami oraz ziemniakiem. Przypraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Domieszaj majonez (ew. jogurt naturalny – jeśli chcesz, by nadzienie miało mniej kalorii).

3. Spore porcje farszu nałóż do białek, zapełniając miejsca po żółtkach. Wierzch udekoruj kawałeczkami świeżych ziół. Nafaszerowane jajka ułóż na półmisku. Obłóż pozostałym farszem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Kolorowe papryki • 30 dag piersi z indyka • jajko • gałązki rozmarynu • gałązki tymianku i natki pietruszki • oliwa • szczypta papryczki chilli • pół łyżeczki słodkiej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.