Reklama
  • Piątek, 29 kwietnia 2016 (13:00)

    Herbaciana babka z nutką granatu

Składniki na 12 porcji: 8 dag masła, 2 jajka, 13 dag cukru, 20 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki czarnej herbaty liściastej, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju, 2 łyżki soku z granatów, 1/2 szkl. posiekanych orzechów, szczypta soli, masło i mąka do formy, różowy lukier, ziarenka granatu.

Reklama

1. Herbatę zalej 1 szkl. wrzątku. Przykryj, a po 5 min napar odcedź i wystudź. Dużą formę na babkę (z kominem) wysmaruj grubo masłem i oprósz mąką. Oba rodzaje mąki przesiej przez gęste sitko razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym żółtku. Cienkim strumieniem wlej też olej.

2. Nadal miksując, dodawaj na przemian po porcji sypkich składników oraz herbatę, na koniec wlej sok z granatów. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pianę przełóż do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Wsyp orzechy (możesz zastąpić je posiekanymi migdałami albo namoczonymi w rumie rodzynkami).

3. Ciasto przełóż do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz 40 min (wbij w ciasto patyczek i sprawdź, czy jest suchy – jeśli nie, piecz jeszcze kilka minut). Babę wyjmij z piekarnika, a po 10 min wyłóż z foremki na kratkę, wybijając do góry dnem. Gdy całkiem ostygnie, posmaruj ją lukrem i udekoruj ziarenkami granatu.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:Babka | babka

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: Kruche ciasto: kostka masła, 350 g mąki pszennej, 80 g zmielonych migdałów, 2 jajka l łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka śmietany, białko.Wykończenie, 250 g cukru... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.