Reklama
  • Piątek, 29 kwietnia 2016 (13:00)

    Gruszkowa babka z białą czekoladą

Składniki na 12 porcji: 30 dag gruszek ze słoika lub z puszki, 10 dag białej czekolady, 20 dag mąki pszennej, 15 dag miękkiego masła, 10 dag cukru, 3 jajka, 100 ml mleka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli, masło i mąka do formy, 1 op. polewy z białej czekolady, czekoladowe chrupki, najlepiej kółka i kulki.

Reklama

1. Czekoladę grubo posiekaj, wsyp do miseczki. Ustaw ją na garnku z parującą wodą i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw, by przestygła. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i solą. Gruszki dokładnie osącz z zalewy, a następnie pokrój w niezbyt drobną kostkę. Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasny krem.

Nie przerywając miksowania, dodawaj do masy po jednym żółtku (kolejne dołóż dopiero, gdy poprzednie połączy się z ciastem). Zmniejsz obroty miksera i powoli wlewaj ostudzoną czekoladę. Następnie dodawaj małymi porcjami mąkę i mleko. W oddzielnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę. Przełóż ją do ciasta i delikatnie wymieszaj. Na koniec dołóż pokrojone gruszki.

2. Formę z kominem wysmaruj obficie masłem i oprósz mąką. Napełnij ją przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Piecz 50 min (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone – po wyjęciu z babki powinien być suchy).

Ciasto pozostaw w formie przez 10 minut, a następnie wyjmij i wystudź na kratce. Babkę oblej polewą, udekoruj czekoladowymi chrupkami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:ciasto | Nie | ciasta | Babka | babka | czekolady

Zobacz również

  • Składniki: 400 g mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier wanilinowy, 120 g cukru pudru, sól, 80 g wiórków kokosa,kubek mleka, 50 ml oleju, jajko. Uszy: 100 g mąki,30 g cukru pudru, 60 g masła,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.