Reklama
  • Czwartek, 7 kwietnia 2016 (13:00)

    Gniazdka ziemniaczane

●700 g ziemniaków ●2 jajka ●1/2 szklanki tartego żółtego sera ●sól, pieprz ●łyżka masła ●łyżka mąki ●ok. 18 jajeczek przepiórczych.

Reklama

1 Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Osącz. Roztrzep jajka, dodaj z serem do ziemniaków. Masę dopraw, szybko wymieszaj.

2 Okrągłe naczynka żaroodporne lub foremki do babeczek nasmaruj masłem i oprósz mąką. Masę rozłóż w naczynkach, ugnieć, by powstał kształt gniazdek. Piecz w 190ºC 20-25 min (do zezłocenia). Gdy się pieką, ugotuj jajeczka na twardo (gotują się szybciej niż kurze!), ostudź i obierz. Gniazdka wyjmij z form, włóż do nich jajeczka.

Świat kobiety
Więcej na temat:ziemniaki

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.