Reklama
  • Poniedziałek, 21 marca 2016 (13:00)

    Faszerowane jajka w różnych wersjach

Składniki na 6 porcji: 6 jajek, curry , pół puszki tuńczyka, pieprz, po 10 dag pasztetu z drobiu i żółtego sera, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 1 łyżeczka jogurtu, majonez, cytryna, sól, słodka papry ka, natka, jabłko, sól, pieprz.

Czas (bez gotowania) ok. 15 min; porcja – 130 kcal, cena 1,90 zł

Reklama

1. Jajka wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj na twardo (8-10 minut). Odlej, ostudź w zimnej wodzie. Obierz i przekrój na połówki. Wydrąż żółtka. Rozdziel je do trzech osobnych miseczek, rozdrobnij.

2. Tuńczka (najlepiej w oleju) osącz, rozdrobnij widelcem. Dodaj do jednej miseczki z żółtkami. W drugiej miseczce umieść pasztet drobiowy. Do trzeciej wsyp starty na tarce o małych oczkach żółty ser (1-2 łyżki startego sera odłóż do dekoracji jajek).

3. Farsz tuńczykowy połącz z łyżką majonezu i jogurtem naturalnym. Dopraw sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Do masy z pasztetu dodaj łyżkę majonezu oraz musztardę. Dopraw curry, solą oraz pieprzem. Farsz serowy połącz z 2 łyżkami majonezu. Dopraw posiekaną natką, solą i pieprzem.

4. Połówki jajek napełnij przygotowanymi farszami. Dekoruj mieloną sło dką papryką, kawałkami cytryny oraz jabłka i odło żonym serem.

Prosty farsz do jajek przygotujesz z wędzonej makreli. Pół oczyszczonej z ości ryby zmiksuj z 2 łyżeczkami koncentratu pomidorowego, łyżeczką sosu sojowego, 2 łyżkami posiekanej natki, żółtkami, solą i pieprzem do smaku.

Świat kobiety
Więcej na temat:jaja

Zobacz również

  • Roladki ze śledzia Składniki: 4 płaty solonych śledzi, sól, koperek, 2 jajka na twardo, sok z cytryny, szczypiorek, wy kałaczki, 1/2 cytryny. Zalewa: woda 1/2 l , 50 ml octu, liście laurowe,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.