Reklama
  • Środa, 20 kwietnia 2016 (08:00)

    Drożdżowe zajączki

Składniki na 10 sztuk: 60 dag mąki pszennej, ½ szklanki cukru, 250 ml letniego mleka, 8 dag roztopionego masła lub margaryny, 3 dag świeżych drożdży, szczypta soli, 3 jajka, rodzynki, słupki migdałowe

Reklama

Przygotowanie: 1. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru oraz ¼ szklanki letniego mleka. Wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Wsyp 3 łyżki mąki, wymieszaj, by nie było grudek. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 min.

Do pozostałej przesianej mąki dodaj pozostały cukier, mleko, tłuszcz, sól, 2 jajka oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 60-90 min, by wyrosło.

2. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części: 2/3 i 1/3. Z większej części uformuj 10 kulek (brzuszek). Z 1/3 ciasta uformuj 10 kulek (głowa) i lekko spłaszcz. Natnij nożem prawie do połowy i lekko ciągnąc uformuj uszy. Wciśnij rodzynki (oczy i nos) oraz migdały (wąsy).

Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Większe kulki posmaruj rozmąconym jajkiem, na nich ułóż mniejsze kulki (głowa) i również posmaruj je jajkiem. Zajączki ułóż na blasze, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 min do napuszenia. Piecz 25-30 minut w temperaturze 180°C.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Sztuka: 350 kilokalorii.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Staropolski żur z kiełbasą Składniki: 20 dag wędzonego boczku, 500 ml zakwasu żytniego domowego, 2 cebule , 4-5 ziarenka ziela angielskiego, pieprz w ziarnach, 2-3 liście laurowe, 2-3 ząbki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.