Reklama
  • Piątek, 19 kwietnia 2013 (12:46)

    Delikatny pasztet cielęcy w pieprzu

Przygotowanie: 3 godz. i 45 min (plus czas marynowania); Cena porcji: 3,45 zł; Porcja: 230 kcal;

Składniki na 12 porcji: 75 dag cielęciny, 20 dag wątróbek drobiowych, 10 dag boczku, 1 kajzerka, 1/2 szkl. śmietany, 3 jajka, 50 ml koniaku, 10 dag słoniny w plasterkach, 1 łyżka smalcu.

Reklama

Na marynatę: 1 marchewka, 1 pietruszka, 3 łodygi selera naciowego, 1 por, 1/2 szkl. białego wina.

Oraz: 1/2 łyżeczki tymianku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, 5 łyżek ziarenek kolorowego pieprzu.

1. Przygotuj marynatę: warzywa obierz i oczyść w zależności od gatunku, razem z cielęciną grubo pokrój. Następnie wymieszaj z winem. Marynuj 2 dni. Po tym czasie mięso oczyść z warzyw, szybko obsmaż na rozgrzanym smalcu. Dodaj boczek. Podlej wodą i gotuj 2 godziny. Dołóż wątróbki, duś dalej 5–8 minut.

Kajzerkę namocz w śmietanie, odciśnij, trzykrotnie zmiel z mięsem i wątróbkami. Dodaj jajka i koniak. Przypraw do smaku tymiankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

2. Formę wyłóż pergaminem. Napełnij masą pasztetową. Wierzch przykryj słoniną. Piecz w temp. 180°C. Po ok. 55 minutach zdejmij słoninę, a pasztet posyp kolorowym pieprzem. Piecz jeszcze 15 minut.

Naj
Więcej na temat:ceny | pasztet | pieprz

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Zakwas: szklanka mąki razowej • 1 l wody • 2 liście laurowe • pieprz • 2 ząbki czosnku. Barszcz: 500 ml zakwasu • 4 białe surowe kiełbasy • 150 ml śmietany • 4 jajka •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.