Reklama
  • Wtorek, 8 marca (11:05)

    Dania na śniadanie wielkanocne

Polskie wielkanocne potrawy smakują wybornie. Skoro tradycja nakazuje, by wśród świątecznych specjałów znalazły się jajka, domowe wędliny, pasztety, pieczenie, słodkie babki i mazurki, wypróbujmy nasze przepisy!

Reklama

Słodki baranek wielkanocny

Czas przygotowania: 75 minut. 1 ciastko: 2100 kcal. Cena ciastka: 4,35 zł

Foremkę na baranka posmaruj margaryną i oprósz tartą bułką. Utrzyj mikserem 1/2 kostki (12,5 dag) margaryny z 10 dag cukru oraz 1 op. cukru waniliowego.

Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, dodaj 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny oraz kolejno wbij 2 jajka. Przesiej 15 dag mąki ze sporą szczyptą proszku do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy.

Ciasto przełóż do foremki. Zamknij ją i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz przez godzinę.

Baranka dobrze wystudź w foremce, delikatnie wyjmij, oprósz cukrem pudrem, polukruj albo oblej stopioną białą polewą czekoladową i posyp wiórkami kokosowymi.

Jeśli chcesz, by świąteczny baranek wyglądał bardzo efektownie, przygotuj krem karpatkowy. Przełóż go do szprycy z okrągłym otworkiem i wyciśnij na ciastko (miejsce przy miejscu) małe rozetki przypominające kędziorki.

Szynka faszerowana

Czas przygotowania: 110 minut (bez czasu marynowania mięsa). 1 porcja: 360 kcal. Cena porcji: 2,25 zł

Obierz i rozetrzyj ząbek czosnku. Umyj 1 i 1/2 kg surowej szynki. Wytnij w niej kieszonkę. Posmaruj czosnkiem. Posyp solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. Obierz 3 marchewki, ugotuj je w posolonej wodzie.

Kajzerkę namocz w mleku. Małą cebulę obierz i potnij w kosteczkę. Oczyść 10 dag pieczarek, pokrój je na kawałki. Rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć cebulę, usmaż ją na szklisto. Dołóż pieczarki, smaż 2–3 minuty.

Odciśniętą kajzerkę wymieszaj z 25 dag mielonej karkówki. Wbij jajko. Dołóż pieczarki z cebulą. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Dobrze wyrób.

Masę włóż do kieszonki w mięsie. Wetknij w nią marchewki. Zepnij otwór. Ułóż w bry tfance. Wierzch pieczeni posmaruj olejem. Piecz ok. 70 minut w 180 st.

Mozaika warzywna w szynce

Czas przygotowania: 35 minut (bez czasu chłodzenia). 1 porcja: 730 kcal. Cena porcji: 1,65 zł

Ugotuj na twardo 4 jajka, wystudź je i obierz. 2 marchewki obierz, ugotuj w posolonej wodzie. Wyjmij i wystudź. Namocz 2 łyżki żelatyny, odstaw na 5 minut, aby spęczniała.

Utrzyj 50 dag twarogu z 20 dag sera pleśniowego i 10 dag masła. Masę połącz z 200 ml kwaśnej śmietany, 2 łyżkami startego chrzanu i posiekanym ząbkiem czosnku. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Żelatynę rozpuść, podgrzewając, wymieszaj z masą serową. Osącz po puszce groszku i kukurydzy. Małą paprykę oczyść z pestek. Ugotowane marchewki pokrój w kosteczkę. Rozdrobnione składniki dodaj do masy serowej razem z groszkiem i kukurydzą.

Foremkę wyłóż folią i kilkoma plasterkami szynki, tak by wędlina wystawała za brzegi formy. Nałóż połowę masy. Ułóż jajka na twardo, jedno za drugim. Przykryj pozostałą masą i szynką. Schładzaj 4–5 godzin.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:Dania | na | szynka | mozaika | ciasto | śniadanie

Zobacz również

  • Staropolski żur z kiełbasą Składniki: 20 dag wędzonego boczku, 500 ml zakwasu żytniego domowego, 2 cebule , 4-5 ziarenka ziela angielskiego, pieprz w ziarnach, 2-3 liście laurowe, 2-3 ząbki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.